8.Ünite: 21. Yüzyılın Eşiğinde Türkiye ve Dünya Kazanım ve Açıklamaları

8.ÜNİTE: 21. YÜZYILIN EŞİĞİNDE TÜRKİYE VE DÜNYA KAZANIM VE AÇIKLAMALARI

8.1. 1990 sonrasında Türkiye'de meydana gelen ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel gelişmeleri kavrar.


a) Türkiye'de ortaya çıkan ekonomik krizler (5 Nisan 1994 ve 2001 Krizi, 2008 Krizi) ve bu krizlerin toplumsal yansımaları üzerinde durulur.

b) 28 Şubat müdahalesi, 27 Nisan e-muhtırası ve 15 Temmuz darbe kalkışması ile bunların etkilerine değinilir.

c) Terörün ve terör örgütlerinin (PKK/PYD, DEAŞ, FETÖ) ortaya çıkış nedenleri ile terörü önlemeye yönelik tedbirlere 15 Temmuz 2016 darbe kalkışması örneği üzerinden değinilir. ç) Bilim, sanat ve spor alanlarındaki başlıca gelişmeler üzerinde durulur.




8.2.1990 sonrasında meydana gelen siyasi gelişmeleri Türkiye'ye etkileri ve dünya siyasi konjonktürü bağlamında analiz eder.

a) SSCB'nin dağılması ile bağımsızlığını kazanan Türk cumhuriyetlerine (Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan) yönelik kurulan kuruluşlara (TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TÜRKSOY ve Yunus Emre Enstitüsü) ve bu kuruluşların faaliyetlerine kısaca değinilir.

b) Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkiler kısaca ele alınır.

c) Bosna-Hersek Savaşı ile bu savaş sonrasında Balkanlarda meydana gelen gelişmelere kısaca değinilir.

ç) Orta Doğu'da meydana gelen başlıca gelişmeler (Siyonizm Sorunu, 1990 ve 2003 Körfez Savaşları ve Arap Baharı'nın Orta Doğu ve dünyaya etkileri) kısaca ele alınır.

d) 11 Eylül Saldırıları sonrasında dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen terör eylemleri karşısında ülke ve toplumların takındıkları tavırların çeşitlilikleri vurgulanır ve örneklendirilir

e) Irak ve Suriye'deki siyasi gelişmeler ile bu gelişmelerin Türkiye'ye etkilerine değinilir. Bu bağlamda Türkiye'nin mülteci sorununa yaklaşımı ile diğer ülkelerin bu soruna yaklaşımları karşılaştırılır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt