Demosthenes

Demosthenes

Ekteki resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Atinalı devlet adamıdır. Mobilya ve silah yapımıyla zenginleşmiş babası ölünce (M.Ö.377), vasileri olan Aphobos ile Demaphon'un mirasının büyük bölümüne el koydukları Demosthenes, vasilerine karşı davalar açtıysa da, mallarının tümünü geri almayı başaramadı. Bir söylentiye göre, kekeme olduğu için,bu kusurunu ağzına çakıl taşları doldurduktan sonra konuşma alıştırmaları yaparak düzeltmeye çalışıp, Aphobos'a karşı ilk savunmalarında, öğretmeni İsaios'un etkilerini yansıtmış. Savunma yazarlığıyla kısa sürede yeniden zenginleşip, Pros Phormiona, Kata Stephanu Pseudomartyrion vb. savunmalarını yazdı.Sık sık meclise gidip konuşmacıları dinleyerek tarih yazarlarının,özellikle Thukydides'in yapıtlarımı inceleyerek, kendini siyasete hazırladı. M.Ö.355'ten sonra, müşterileri için yazdığı Timokthtes'e Karşı ve Aristokrates'e Karşı söylevleriyle siyasete atılıp, M.Ö.354'te kendi adına ilk söylevlerini verdi. O tarihten sonra, özellikle, halk meclisi için söylevler yazdı. Daha sonra, kendini Philippos'un giderek artan etkisine karşı savaşmaya adayıp, Philippos'un fetih anlayışını açığa vurmaya ve bunun özgür Yunan kentleri için bir tehlike olduğunu kayıtsız yurttaşlarına anlatmaya çalıştı.

Bu arada siyasal rakipleriyle de savaşını sürdürüp, Aiskhines'i suçlayarak Peri Parapresbeias söylevini verdi fakat Aiskhines bu davada aklandı. M.Ö.340'ta yönetici partinin basma geçip, Perinthos'a saldıran Philippos'u Perslerin yardımıyla püskürtmeyi başardı. M.Ö.339'da "Kutsal Savaş"tan yararlanan Philippos'un, Phokis'e giderek Boiotia'yı tehdit etmeye başlaması üzerine, Thebai ve Atina'nın ittifak yapmalarını sağladıysa da, Khaironeia'da savaşı kazanan Philippos, Yunanistan'a egemen oldu (M.Ö.338). Bununla birlikte Demosthenes yurttaşlarının güvenini yitirmeyip, Ktesiphon'un önerisiyle, altın bir taçla ödüllendirildi ama, Ktesiphon'a karşı yasalara aykırı davrandığı için bir dava açan Aiskhines, bu tacın Demosthenes'e verilmesine engel oldu.

Yedi yıl sonra İskender'in Philippos'un yerine geçip, Asya'da büyük başarılar kazandığı sırada, Aiskhines Ktesiphon'u yeniden suçlayınca, Ktesiphon'un savunmasını üstlenen Demosthenes, siyasal vasiyetnamesi ve hatipliğinin doruğu sayılabilecek Peri Korone (Taç Üstüne) adlı söylevini verdi. M.Ö.324'te, Babil'de İskender'in bir hazinesinin koruyucusu olan Harpalos'un Atina'nın hizmetine girmek istemesi üstüne, yurttaşlarına bu isteğin geri çevrilmesini öğütledi. Ama, tutuklanan Harpalos kaçmayı başarınca, bu kaçışta parmağı olmakla suçlanarak büyük bir para cezasına çarptırıldı ve Atina'dan göçüp Aigina'da yaşadı. İskender ölünce, Atinalılar tarafından çağrılarak parlak bir törenle Atina'ya döndü. Yunanlıların ayaklanmasını bastıran (M.Ö.322) Makedonyalı Antipatros, Makedonyalılara karşı olan söylevcilerin kendisine teslim edilmelerini isteyince, kaçmak zorunda kalıp,Kalaureia adasında yakalanacağım anlayınca, kendini öldürdü.
 
SON KONULAR
Şems-i Tebrizi bởi Tarih_Dehası,
Şeyh Şâmil (1797-1871) bởi Talebe,
Venizelos bởi Tarih Öğretmeni,
Sait Molla bởi Tarih Öğretmeni,
Lord Gürzon bởi Tarih Öğretmeni,

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt