Konu Özeti Konu Anlatımı Yumuşama Dönemi’nde Dünyadaki Ekonomik, Sosyokültürel ve Bilimsel Gelişmeler

  • Konbuyu başlatan Talebe
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 0
  • Görüntüleme 1K
4.3. YUMUŞAMA DÖNEMİ’NDE DÜNYADAKİ EKONOMİK, SOSYOKÜLTÜREL VE BİLİMSEL GELİŞMELER

4.3.1. Dünya Ticaret Hacmindeki Değişim


-1945-1970 yılları arasında gelişmiş ülkelerin verimlilik ve kâr oranlarında büyük artışlar yaşandı.

-II. Dünya Savaşı sonrası Batı Avrupa ülkelerinin ekonomileri ciddi yapısal değişimlere uğradı.

-Ülkelerdeki tarımsal nüfus geriledi.

-II. Dünya Savaşı sonundaki teknik gelişmelerin sanayi alanında hızlı bir şekilde uygulanışı, sanayide verimliliği artırdı.

-Yaşam kalitesinin artması, insanların daha önce lüks olarak görülen çamaşır makinesi, televizyon vb. ürünlere sahip olmalarını sağladı.

-Reklam sektörü inanılmaz bir hızla gelişti.

-Avrupa’nın ekonomik bütünleşme süreci; büyük ve gümrük tarifesinden muaf, tek bir Avrupa pazarını oluşturdu. -Uluslararası ticaretin artışı, ülkelerin birbirlerine daha bağımlı hâle gelmesini ve özellikle çok uluslu şirketlerin çeşitli ülkelerde yayılmasını sağladı.

4.3.2. ABD’de Irkçılık Karşıtı Hareketler

-1960’lı yılların ABD’sinde ırk ayrımcılığının sona erdirilmesi için büyük bir mücadele verilmekteydi.

-İç savaş sonrasında köleliğe son verilen ABD’de, 1868 ve 1870 yıllarında anayasada yapılan düzenlemelerle Afro- Amerikanlara siyasi haklar verilmişti.

-Irkçılığa karşı savaş, Rosa Parks’ın (Roza Parks) 1955’te Alabama’da bir belediye otobüsünde yerinden kalkmamasıyla başladı.

-1958’de ırkçılığa karşı mücadelenin önderliğini, Baptist mezhebinin Afro-Amerikan papaz Martin Luther King (Martin Lüter King) üstlendi.

-1960’ta Afro-Amerikanlar, lokantaların beyazlara ayrılmış bölümlerinde oturma eylemlerine başladılar.

-1961’de de mücadelelerini sürdüren Afro-Amerikanlar, eyaletler arası otobüs yolculuklarında beyazların koltuklarına oturma eylemleri gerçekleştirdiler.



-Bazı Afro-Amerikanlar din değiştirerek Müslüman olmaya başladı.

-Bu hareketin liderlerinden biri olan Malcolm X (Melkım İks), 21 Şubat 1965’te öldürüldü. 4 Nisan 1968’de Martin Luther King de öldürüldü. Bunun üzerine 125 kentte şiddet olayları yaşandı.

-Aynı yıl düzenlenen Meksika Olimpiyatları’nda Amerika’yı temsil eden iki atlet, ırk ayrımcılığını protesto etti.

4.3.3. 68 Kuşağı

-68 Hareketi, II. Dünya Savaşı yıllarından itibaren toplumsal sorunların giderek artması ve yaygınlaşmasıyla ortaya çıktı.

-1968’de meydana gelen olaylar sonraki yıllarda da etkisini sürdürdü.

-Savaş sonrası dünya ekonomisi, ABD önderliğinde farklı bir boyut kazanmaya ve kapitalizm, altın dönemini yaşamaya başladı.

-1960’lı yıllarda dünyada Vietnam Savaşı, Ay’a seyahat, Martin Luther King’in öldürülmesi ve Prag’daki Sovyet tankları olayları yaşandı.

-1968 yılında milyonlarca öğrenci sokaklara çıktı, üniversiteler işgal edildi.

-İstekler; daha fazla özgürlük, eşitlik, adalet ve temiz bir çevreydi.

-1968 yılının ilk aylarında Fransa’nın Nanterre (Nanter) Üniversitesi öğrencilerinin eğitim alanındaki taleplerine siyasal istekler de eklendi.

-1968 Olayları dünya genelinde öğrenci protestolarının yaşanmasına neden oldu.

-68 Kuşağı Türkiye’de de üniversitelerde ortaya çıktı.

-Türkiye’deki 68 eylemlerinin en önemli özelliği antiemperyalist bir nitelik taşımasıydı.

-Tüm dünyada yayılan savaş karşıtlığı ve özgürlük fikrinden etkilenen sol görüşlü gençlik, Amerikan 6. Filo’sunun Türkiye ziyaretine karşı protesto gösterileri yaptı.

-Türkiye’de 68 Kuşağı; Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya gibi isimler liderliğindeki sol hareketle özdeşleştirildi.

4.3.4. Kadın Hakları Sorunları

-Toplumsal cinsiyet kavramı ilk olarak 1930’lu yıllarda fizyolojik cinsiyetin psikolojik karakterlerden farklı olduğunu belirtmek amacıyla kullanılmıştır.

-Kadın ve erkeklere yönelik tutum ve davranışlarda, toplumsal cinsiyet rollerinin belirlenmesinde aile, eğitim, kültürel ortam ve kişilik etkili olmuştur.

-Kadınlar, sosyal haklarını kullanmada ayrımcılığa tabi tutulmanın yanında, iş hayatında genellikle mobbinge de maruz kalmaları bu alandaki olumsuzlukların kaldırılması ile ilgili çalışmaları artırmıştır.

4.3.5. Spor, Sanat ve Müziğin Topluma Etkileri

-1960’lar siyasi ve sosyal açıdan önemli değişikliklerin yaşandığı yıllardı.

-Bu değişim müzikte rock diye anılan müzik türüyle kendini gösterdi.

-Rock müziğin önde gelen isimlerinden biri Bob Dylan’dı.

-Politik ve dinsel konulu şarkılarıyla savaş karşıtlığını ortaya koydu.

-Müziğin toplumu değiştirecek tek olgu olduğu görüşüne sahip kolej ve üniversite gençliği, bu tarzdan büyük oranda etkilendi.

-1964’te dünya şampiyonu olan Muhammed Ali, kendini bir dünya vatandaşı ve tüm Müslümanların koruyucusu olarak kabul etti.

-Amerikan yönetiminin kendisini Vietnam Savaşı’na göndermek istemesine karşı “Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadı, neden onlarla savaşayım?” diyerek tarihî çıkışını yaptı.

-Yüzyılın sporcusu seçilen Muhammed Ali, sporun ötesinde savaş karşıtı tutumu ve insan hakları mücadelesi ile de milyonlarca insana örnek oldu.

4.3.6. Dünyada Uzay Çalışmaları ve Askerî Teknolojinin Gelişimi

-Soğuk Savaş iki blok arasında giderek artan silah yarışına sahne oldu.

-ABD ve Sovyetler Birliği’nde hava kuvvetlerine yapılan harcamalarda büyük artışlar yaşandı.

-Silahlanma yarışının devrim yaratan yönü atom bombaları ve onları fırlatacak uzun menzilli füzelerde yaşandı. -SSCB, 1949’da kendi atom bombasını üreterek ABD’nin nükleer alandaki tekelini kırdı.

-SSCB, ABD’nin hidrojen bombasını geliştirmesine dokuz ay sonra karşılık verdi ve 1955’te orta menzilli balistik füzenin (SS-3) toplu üretimini yaptı.

-Moskova ile Washington savaş teknolojisine daha fazla kaynak ayırmaya başladı.

-1960 ve 1970’li yıllarda her iki süper gücün 5 binin üzerinde muharebe uçağı vardı.

-Silahlanma yarışı ve silah denetimi ile ilgili gelişmeler Washington ile Moskova’nın dünya siyasetinin merkezinde kalmalarını sağladı.

-Ruslar 1957’de dünyanın insan yapımı ilk uydusu olan Sputnik’i uzaya yollayınca ABD ile Rusya arasındaki soğuk savaş, uzay yarışına dönüştü.

-Uzaya gönderilen uydular; askerî, bilimsel, meteorolojik ve iletişim amaçlı kullanıldı.

-ABD, uzay çalışmalarının koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla Ekim 1958’de Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesini (NASA) kurdu.

-1969’da Ruslara yetişme gayretindeki ABD, Ay’a insan gönderdi.

-Dünya çevresinde dönerek TV sinyallerini yansıtan, hava değişikliklerini kaydeden ve casusluk yapan araçlar uzaya yerleştirildi.

-ABD’nin geliştirdiği uzay mekiği ile uzay çağı yeni bir döneme girdi.

Ruslar uzayda uzun süre yaşama yöntemlerini geliştirmek için 1971’de ilk uzay istasyonunu Dünya yörüngesine yerleştirdi.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt