Atatürk İlkeleri

  • Konbuyu başlatan Talebe
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 0
  • Görüntüleme 884
ATATÜRK İLKELERİ

A. TEMEL İLKELER

1. CUMHURİYETÇİLİK:

Halkın kendi kendini doğrudan yönetmesidir. I. TBMM'nin kurulmasıyla fiilen hayata geçirilmiştir. Türk İnkılabının temel ilkesidir.

2. MİLLİYETÇİLİK:
1789 Fransız Devrimiyle başlayan eşitlik ve bağımsızlık ilkelerine dayalı olarak gelişen ve yaygınlaşan fikirdir. Bu fikir Avrupa'da ulusal devletlerin kurulmasını sağlayan en önemli düşünce akımıdır. Atatürkçülükteki milliyetçilik ırkçı, yayılmacı, sınıf ayırımcılığı ve ümmetçilik gibi politikalar karşıdır. Atatürk milliyetçiliği demokrasiyi, bağımsızlığı ve laikliği savunur.

3. HALKÇILIK:
Yasalar karşısında herkesin eşit olmasını ve toplumsal gruplar arasında ekonomik ve siyasal yaşamda hakça paylaşımı savunan ilkedir. Bu ilke Cumhuriyetçilik ve Milliyetçilik ilkelerinin zorunlu bir sonucudur.

4. LAİKLİK:
Devlet işlerinin dini görüşlerden ayrılması ve bağımsız olmasıdır. Bunun yanısıra yurttaşların din ve ibadet özgürlüğünün korunmasıdır.

5. DEVLETÇİLİK:
Devletin ekonomik hayata öncülük ederek temel yatırımları gerçekleştirmesi ve özel sektöre yardımcı olmasıdır. Bu ilke doğrultusunda yapılan çalışmalarla hızlı biçimde kalkınma sağlanmıştır.

6. İNKILAPÇILIK (DEVRİMCİLİK):
Ülkedeki yetersiz kurumların yerine kısa sürede yenisinin yapılmasıdır. Bu ilkeyle çağdaş ve modern bir devlet ve toplum yaratılmak hedeflenmiştir.

BÜTÜNLEYİCİ İLKELER
1. Ulusal Egemenlik:
Ülke önetiminin ulusa ait olmasıdır. Demokrasinin kurulmasıdır. Bu ilke cumhuriyetçilik ilkesini bütünler.


2. Ulusal Birlik ve Beraberlik, Ülke Bütünlüğü: Ülkede yaşayanların her zaman birlikte olmalarını savunan anlayıştır. Milliyetçiliği bütünleyen bir ilkedir. Aynı zamanda halkçılık da ilgilidir.

3. Özgürlük ve Bağımsızlık: Ulusal Kurtuluş Savaşı yıllarında doğan bir ilkedir. Millietçilik ilkesiyle doğrudan ilgilidir.

4. Yurtta Barış - Cihanda Barış: Ulusal birlik ve beraberlik içerisine ve devletlerle barış içinde kalınmasıdır. Bu ilke Milliyetçilik ve Halkçılıkla da ilgilidir.

5. Akılcılık ve Bilimsellik: Devlet ve toplum yaşamında dogmaların yerine akıl ve bilimin yol göstermesini savunan bir anlayıştır. Laiklikle ilgili bir ilkedir.

6. Çağdaşlık ve Batılılaşma: Batıdaki bilimsel gelişmelerin ve çağdaş kurumların örnek alınması ve bu doğrultuda çalışılmasıdır. Batıdaki gelişmeleri yapımıza uygun biçimde benimsenmesidir.

7. İnsan ve İnsanlık Sevgisi: Bütün milletlerin bir arada, birbirlerinin haklarına saygılı olarak birbirlerine değer vermesidir. Ayrıca üstün ırk anlayışına karşı çıkılmasıdır. Bu ilke başta milliyetçilik ve halkçılık ilkeleriyle yakından ilgilidir.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt