Hippokrates

Ekteki resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Hippokrates


İstanköy’de M.Ö.460 yılında doğmuş ve Larissa, Tesalya’da M.Ö.377 yılında ölmüştür. Bir hekimin oğlu olan Hippokrates babası tarafından yetiştirilip, Taşoz, Abdera, Larissa ve Kyzikos'ta hekimlik yaptı. Anadolu'nun kuzey illerini gezdikten sonra, İstanköy adasına dönerek hekimliği sürdürdü. Ölümünden sonra İstanköy adaşı hekimlik okulunun bütün buluşları Hippokrates'e mal edilmiştir; ama bunların tümünün değilse bile, büyük bir bölümünün gerçekten onun buluşu olduğuna kuşku yoktur. Tedavisi, organizmadaki kan, lenf, safra gibi suyukların bozukluklarına dayanır. Çağının bütün hekimlik bilgileriyle donatılmış olduğu ve bunları en iyi biçimde uyguladığı yapıtlarından anlaşılır. Klinik gözlemi ilk başlatan kişi olmasının yanı sıra, hekimlerin mesleğe başlarken insanlık yararına çalışacakları konusunda ettikleri yemin onun kurallarına dayanır.

Hippokrates'in çok önemle üstünde durduğu ilkelerin başlıcaları şunlardır;

1) Hekim kişisel kazanç için değil insanlık sevgisi için çalışmalı, ciddi, temiz, ağzı sıkı ve alçakgönüllü olmalıdır;

2) Hastalık, uygun teşhisin koyulabilmesi için görme, tatma, dokunma, işitme ve koklama duyularından yararlanılarak çok titiz ve dikkatli bir gözlemle incelenmeli ve olgular dikkatle kaydedilerek, evrimine ilişkin bir sonuca varılmalıdır.

3) Hastalık çoğunlukla çevresel güçlerin beslenme rejimi, iklim ve mesleğin sonucudur.

4) Hekim, dikkatli bir beslenme rejimiyle ve gerektiğinde cerrahi müdahaleyle tamamlanan basit tedaviye ağırlık vermelidir.

Hekimlerin tutumunun ne olması gerektiği, günümüzde tıp fakültelerini bitiren hekimlerin ettikleri Hipokrat yemininde özetlenmiştir.
 
SON KONULAR
Şems-i Tebrizi bởi Tarih_Dehası,
Şeyh Şâmil (1797-1871) bởi Talebe,
Venizelos bởi Tarih Öğretmeni,
Sait Molla bởi Tarih Öğretmeni,
Lord Gürzon bởi Tarih Öğretmeni,

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt