Mustafa Kemal Paşa ve Heyet-i Temsiliyenin Ankara'ya Gelişi

  • Konbuyu başlatan Talebe
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 0
  • Görüntüleme 775
Mustafa Kemal Paşa ve Heyet-i Temsiliyenin Ankara'ya Gelişi

Sivas’ta komutanlarla yapılan toplantıda ele alınan bir diğer konu “Heyet-i Temsiliye’nin çalışmalarını yürüteceği yeni merkezin neresi olacağı konusudur.

Komutanlarla yapılan toplantıda önerilen şehirler arasında Ankara, Konya ve Eskişehir bulunmaktaydı. Konya’nın tam anlamıyla Millî Mücadele Hareketi lehine kazanılmamış olması dezavantaj olmuş ve Konya’dan vazgeçilmiştir. Ankara ile Eskişehir arasında bir tercih yapılması söz konusu edilmiş ve ekseriyetle Ankara tercih edilmişti.

Ankara’nın tercih edilmesinin en önemli sebepleri arasında; “Ankara’nın Anadolu’nun ortasında bulunması, önemli ulaşım yollarının kesişme noktası olması, İstanbul’la demiryolu bağlantısının bulunması, Ankara halkının Millî Mücadele Hareketi’ne baştan itibaren destek vermesi, Ankara ve çevresinde millî teşkilatların güçlü oluşu ve Ankara’da Ali Fuat Paşa’nın Komutanlığını yaptığı 20. Kolordu’nun bulunması” yer alır.

Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları 18 Aralık’ta Sivas’tan ayrılmışlar ve 27 Aralık Cumartesi günü Ankara’ya gelmişlerdir. Ankara’dan millete ve millî teşkilatlara yayınlanan bildiride:

“Sivas’tan Kayseri yolu ile Ankara’ya hareket eden Heyet-i Temsiliye, yol boyunca ve Ankara’da büyük milletimizin çok sıcak ve içten gelen vatanseverlik gösterileri arasında, bugün şehre geldi. Milletimizin gösterdiği bu birlik ve kararlılık örneği, memleketimizin geleceğine güven konusundaki inançları sarsılmaz bir şekilde güçlendirici niteliktedir. Şimdilik Heyet-i Temsiliye’nin merkezi Ankara’dadır” denilmiştir.

Ankara bu tarihten itibaren artık Millî Mücadele Hareketi’nin siyasi merkezi olacak ve bilahare yeni Türk Devleti’nin temelleri ve kuruluşu burada atılacak, zaferden sonra ise zaten yapmakta olduğu misyonunu resmileştirerek 13 Ekim 1923’te Türkiye Devleti’nin başkenti olacaktır.

Mustafa Kemal Paşa, Sivas’ta kaldığı günlerde Millî Mücadele Hareketi’nin prensip, esas ve hedeflerini halka ulaştırmak, halkın nabzını tutmak ve millî teşkilatın bir yayın organı olması için “İrade-i Milliye Gazetesi’ni” çıkarttırmıştı. Aynı gayelere hizmet etmesi düşünülerek yine Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde bu kez Ankara’da “Hakimiyet-i Milliye” gazetesi yayınlandı. Hakimiyet-i Milliye Gazetesi, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyet-i Heyet-i Milliyesi adına kurulmuş ve ilk sayısını 10 Ocak 1920’de çıkartmıştı.​
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt