Neler yeni

ÖYS İslam Tarihi ve Uygarlığı Çıkmış Soruları ve Cevapları

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İslam Tarihi ve Uygarlığı Sınavlara Hazırlık kategorisinde Tarih Öğretmeni tarafından oluşturulan ÖYS İslam Tarihi ve Uygarlığı Çıkmış Soruları ve Cevapları başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 107 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İslam Tarihi ve Uygarlığı Sınavlara Hazırlık
Konu Başlığı ÖYS İslam Tarihi ve Uygarlığı Çıkmış Soruları ve Cevapları
Konuyu başlatan Tarih Öğretmeni
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Tarih Öğretmeni

Tarih Öğretmeni

Yönetici
Sultan
Katılım
13 Şub 2021
Konular
3,652
Mesajlar
4,008
Tepki puanı
290
Puanları
83
Yaş
51
Konum
Türkiye
Web sitesi
www.tarihbilinci.com
Meslek - Branş
Tarih Öğretmeni
ÖYS İslam Tarihi ve Uygarlığı Çıkmış Soruları ve Cevapları



1. İslam dünyasında, posta teşkilatı ilk kez aşağıdaki dönemlerin hangisinde kurulmuştur?


A) Dört Halife

B) Eyyubiler

C) Emeviler

D) Karahanlılar

E) Fatımîier

(1998-ÖYS)



2. X. yüzyılda İslam dünyası, siyasi bakımdan hangi devletler tarafından temsil edilmiştir?

A) Emeviler ve Endülüs Emevileri

B) Emeviler ve Fatımîier

C) Fatımîier ve Memlükler

D) Endülüs Emevileri, Fatımîier ve Abbasiler

E) Fatımîier, Abbasiler ve Memlükler

(1998-ÖYS)


3. Müslüman Araplar aşağıdaki savaşların hangisiyle, Medine’yi savunacak bir güce eriştiklerini Kureyş ve diğer Arap kabilelerine kanıtlamışlardır?

A)Hayber Savaşı

B) Uhut Savaşı

C) Mu’te Savaşı

D) Hendek Savaşı

E) Huneyn Savaşı

(1997-ÖYS)



4. Aşağıdakilerden hangisi, İslamiyet’te Kerbela, Cemel, Hakem olaylarının meydana gelmesindeki ortak nedenlerden biridir?

A) Görüş ayrılıklarının ortaya çıkması

B) Saltanat sistemine geçilmesi

C) Sınırların çok genişlemiş olması

D) Yezid’in halife olması

E) İslam devletinin bir Arap devleti haline gelmesi

(1997-ÖYS)



5. Aşağıdaki İslam devletlerinin hangisinde sultan din bakımından halifeye, halife de siyaset bakımından sultana bağlı kalmıştır?

A) Endülüs Emevileri

B) Karahanlılar

C) Emeviler

D) Büyük Selçuklular

E) OsmanlIlar

(1996-ÖYS)

6. Aşağıdakilerden hangisi, İslamiyet, Hıristiyanlık ve Musevilik dinlerinin ortak özelliklerinden biri değildir?

A) Bir peygambere gelen vahiy sonucu kurulmuş olma

B) Kutsal kitaba dayanma

C) İbadet yerlerine sahip olma

D) Ahlakî değerlere büyük önem verme

E) Belli bir kavime ait olma

(1995-ÖYS)



7. Aşağıdaki savaşlardan hangisi Müslüman Arapların Horasan’a kadar ilerlemelerine ve sonraki yıllarda Türklerin Müslüman olmalarına ortam hazırlamıştır?

A) Huneyn Savaşı

B) Sıffin Savaşı

C) Puvatya Savaşı

D) Nihavend Savaşı

E) Tebük Savaşı

(1994-ÖYS)



8. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed döneminde gerçekleşmiştir?

A) Hakemler Olayı

B) Kerbela Olayı

C) Hicret

D) Kur’an’ın toplanması

E) Deve Olayı (Cemel Vakası)

(1994-ÖYS)



9. Suriye, Filistin ve Mısır’da İslam hakimiyeti aşağıdaki devirlerin hangisinde başlamıştır?

A) Memlükler Devri

B) Dört Halife Devri

C) Emeviier Devri

D) Abbasiler Devri

E) Fatımiler Devri

(1993-ÖYS)



10. Kur’an ayetlerini toplanarak bir kitap haline getirilmesi kimin döneminde olmuştur?

A) Hz. Muhammed

B) Hz. Ömer

C) Hz. Ebubekir

D) Hz. Osman

E) Hz. Ali



11. Aşağıdakilerden hangisi, İslam tarihinde yalnız Dört Halife Döneminin özelliklerinden biridir?

A) Devlet başkanlarının seçim sonucunda belirlenmesi

B) İslamiyet’in Arap Yarımadası’nın dışında da yayılması

C) Arap aileleri arasındaki geçimsizliğin sürmesi

D) Yöneticilere halife denilmesi

E) İslam dininde ayrılıkların sürmesi

(1987-ÖYS)



12. İslam tarihinde, fethedilen yerlerin yönetim birimlerine ayrılmasına ilk defa kimin zamanında başlanmıştır?

A) Hz. Muhammed

B) Hz. Ebu Bekir

C) Hz. Ömer

D) Hz. Osman

E) Hz. Ali

(1987-ÖYS)



13. Hz. Muhammed, aşağıdaki savaşlardan hangisiyle Şam ticaret yollarının güvenliğini sağlamıştır?

A) Bedir Savaşı

B) Uhud Savaşı

C) Hayber Savaşı

D) Hendek Savaşı

E) Huneyn Savaşı

(1986-ÖYS)



14. İslam mimarisinin değişik İslam ülkelerindeki uygulamaları arasında birçok benzerlikler olduğu gibi üslup ve biçim yönünden önemli farklar da vardır.

Bu tür farkların ortaya çıkmasında aşağıdakilerden hangisinin diğerlerinden daha etkili olduğu savunulabilir?

A) Ekonomik yapının

B) Ulaşım ve haberleşmenin

C) Ulusal kültür ve coğrafî özelliklerin

D) İdarî ve siyasî yapının

E) Mezhep farklarının



15. İslam mimarisi ilk kez aşağıdakilerden hangisinin döneminde, Hıristiyan mimarisi ile yarışabilecek bir düzeye ulaşmıştır?

A) OsmanlIlar B) Dört Halife C) Abbasîler D)Emevîler E) Selçuklular

(1983-ÖYS)



ÖYS İslam Tarihi ve Uygarlığı Cevapları

1. C 2. D 3. D 4.A 5.D 6.E

7. D 8. C 9. B 10.C 11.A 12.C

13. C 14. C 15. D
 
  • :)
  • ;)
  • :(
  • :mad:
  • :confused:
  • :cool:
  • :p
  • :D
  • :eek:
  • :oops:
  • :rolleyes:
  • o_O
  • :cautious:
  • :censored:
  • :cry:
  • :love:
  • :LOL:
  • :ROFLMAO:
  • :sick:
  • :sleep:
  • :sneaky:
  • (y)
  • (n)
  • :unsure:
  • :whistle:
  • :coffee:
  • :giggle:
  • :alien:
  • :devilish:
  • :geek:
  • :poop:
  • :ninja:

İlginizi Çekebilecek Konular

  • Contains 1 staff post(s)
YGS İslam Tarihi ve Uygarlığı Çıkmış Soruları ve Cevapları 1. İslam Devleti’nde Hz. Muhammet’ten sonra devlet başkanı olan kişiye halife sanı verilmiştir. Ancak Dört Halife Dönemi’nin ardından halifenin dinî ve siyasi otoritesi, İslam dünyasının tümünde kabul görmemiştir. Buna, İslam...
Cevaplar
0
Görüntüleme
232
  • Contains 1 staff post(s)
ÖSS İslam Tarihi ve Uygarlığı Çıkmış Soruları ve Cevapları 1. Hz. Muhammed’in ölümü üzerine Arabistan’ın çeşitli bölgelerinde ayaklanmalar çıkmıştır. Aşağıdakilerden hangisinin bu ayaklanmaların çıkmasında etkili olduğu savunulamaz? A) İslamiyetin tam olarak yerleşmemiş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
109
  • Contains 1 staff post(s)
ÜSS İslam Tarihi ve Uygarlığı Çıkmış Soruları ve Cevapları 1. İslâm dininin Müslümanlara maddi ve manevi ayrıcalıklar tanımış olması, aşağıdaki gelişmelerin hangisinde en çok etkili olmuştur? A) Kabileler arasındaki savaşların sona ermesi B) İslam...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
Cevaplar
0
Görüntüleme
360
  • Contains 1 staff post(s)
İSLÂM TARİHİ (İLKLER) 1. Müslümanlar arasında fetih politikasını ilk defa Hz. Muhammed (s.a.v.) başlatmıştır. 2. Hz. Muhammed’e inanan ilk Müslümanlar Hz. Hatice, Hz. Ebu Bekir, Hz. Ali ve Hz. Zeyd’dir. 3. İslâm tarihinde ilk hicret Habeşistan’a yapılmıştır. (621) 4. Tarihte ilk İslâm...
Cevaplar
0
Görüntüleme
180
Üst Alt