- Katılım
- 14 Şub 2021
- Mesajlar
- 3,618
- Tepkime puanı
- 15,571
- Tepkiler
- 15,381
- Puanları
- 113
- Meslek - Branş
- Öğretmen - Tarih
Talebe Hakkında ek bir bilgi sağlanmamış.
İÇERİK ÇERÇEVESİ
Öğretim programlarının temel bileşenlerinden olan içerik çerçevesi, öğrenme sürecinde ele alınan bilgi kümesini temsil etmektedir. Becerilerin gerçekleşmesine zemin hazırlayan içerik çerçevesi, becerilerle bir araya gelerek öğrenme çıktılarını oluşturmakta ve “Öğrenci ne bilmeli?” sorusuna cevap vermektedir. Bu kapsamda içerik çerçevesi, belirli bir disiplinde önemli olan genellemeleri, ilkeleri, anahtar kavramları ve sembolleri ifade etmektedir. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde içerik çerçevesi; öğrenilmesinin amaç olarak görüldüğü bir bilgi kataloğunu temsil etmekten ziyade sağlam, güvenilir, dayanıklı ve geçerli bilgiye karşılık gelmektedir.
Öğretim programlarında içerik hem yatay hem de dikey boyutta ele alınmıştır. Yatay boyut, farklı konu alanları arasındaki ilişkiyi gösterirken dikey boyut ise herhangi bir konu alanının farklı sınıf düzeylerine göre seviyesini ifade etmektedir. Ayrıca içerik düzenlemesinde doğrusal bir yol izlemekten öte herhangi bir konuya ait alt konular birbirinin ön koşulu olacak şekilde tasarlanmıştır. Böylece içerikte esneklik sağlamakla birlikte sınıf düzeyine göre derinliğin artırılması ve sürekliliğin sağlanması amaçlanmıştır. Öğrenmenin öğrenciler için anlamlı hâle getirilmesi ve belirli bir bağlam içinde ele alınması amacıyla dersin özelliğine göre üniteler, temalar ya da öğrenme alanları belirlenmiştir. Böylece aynı bağlamdan beslenen birbiriyle ilişkili bilgiler sistematik ve bütüncül olarak ifade edilmiştir.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne göre öğrenme sürecinde bilgi ve beceri, birbirinden beslenen etkileşimli bir yapı içindedir. Buna göre bilgi, beceri kazanmak için temel oluştururken beceriler de bilgiye ulaşmada ve yeni bilgiyi üretmede kullanılmaktadır. Bu etkileşimin bir sonucu olarak aynı beceri farklı konu alanları ile birlikte ele alınabileceği gibi aynı konu alanı farklı becerilerin kazandırılması için de kullanılabilir.
Bunlara ek olarak sosyal-duygusal öğrenme becerileri, değerler, okuryazarlık becerileri ve eğilimlerin olgunlaştırılmasında ilgili içerik bağlam olarak kabul edilmektedir. Bu bütüncül yapının işlevselliğini sağlamak için öğretim programlarında disiplin alanının özelliklerine göre bilgi kümeleri oluşturulmuş ve bu kümeler arasında ilişkiler kurularak ilgili ünitenin/temanın/öğrenme alanının içerik çerçevesi yapılandırılmıştır. Öğretim programlarında oluşturulan bilgi kümeleri; disipline özgü, disiplinler arası, epistemik ve işlemsel bilgi olarak belirlenmiştir. Disipline özgü bilgi, öğrencilerin dünyayı anlamasına ve diğer bilgi türlerini içselleştirmesine olanak sağlayan; disipline özgü genelleme, ilke, anahtar kavramlar ve sembollere yönelik geliştirilen derin bir anlayışı kapsamaktadır. Disipline özgü bilgi, diğer bilgi türlerinin öğrenilmesi için sağlam bir zemin sunmaktadır. Böylece öğrenciler, edindikleri bilgiyi farklı disiplinlerle ilişkilendirerek bilginin farklı durumlardaki kullanımını deneyimlemiş olmaktadır. Disiplinler arası bilgi, bir disiplinin konu ve kavramlarını farklı disiplinlerin konu ve kavramları ile ilişkilendirmeyi ifade etmektedir.
Böylece öğrenciler, bilgi ve becerilerini farklı disiplinlere transfer edebilmekte ve kurulan bu disiplinler arası bağlantılar öğretim programlarına hakim olan bütüncül eğitim anlayışına hizmet etmektedir. Epistemik bilgi, disiplin uzmanlarının nasıl çalıştığını ve düşündüğünü anlamaya yardımcı olan bilgi kümesidir. Bu bilgi kümesi ile öğrencilerin öğrenmenin amacını bulmalarını, öğrenme uygulamalarını anlamalarını, disipline özgü bilgilerini genişletmelerini ve öğrenmeyi derinleştirmelerini sağlamak amaçlanmaktadır. İşlemsel bilgi, bir şeyin yapılma sürecini, bir hedefe ulaşmak için gerçekleştirilen eylem adımlarını anlamayı sağlayan bilgi türüdür. Bazı işlemsel bilgiler alana özgüdür, bazıları ise farklı disiplinlerde kullanılabilir yapıdadır.
Bu bağlamda, bilgi kümeleri, öğretim programlarında ilgili ünitenin/temanın/öğrenme alanının içerik çerçevesi ve öğrenme-öğretme yaşantılarında ayrı bir başlık altında verilmeden sınıflamanın dayandığı kuramsal temeller ışığında yapılandırılmıştır.
Kavramsal Beceriler
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Kavramsal beceriler; karmaşık bir süreç gerektirmeden edinilen ve gözlenebilen temel beceriler ile soyut fikirleri ve karmaşık süreçleri eyleme dönüştürürken zihinsel faaliyetlerin bir ürünü olarak kullanılan bütünleşik ve üst düzey düşünme becerilerini ifade eder. Bu eylemler iç içe geçmiş üç farklı boyut (temel, bütünleşik ve üst düzey düşünme) içeren geniş bir beceri kümesinin parçaları olarak tanımlanmıştır. Bu beceri kümesini terminolojik olarak tanımlamak ve tüm boyutları ortak bir yapıda ifade etmek amacıyla becerilerin ilişkisel süreç bileşenlerini ifade eden “kavramsal beceri” terimi kullanılmıştır. Temel ve bütünleşik beceriler aşamalı bir durum olmaksızın üst düzey düşünme becerilerinin gerçekleştirilmesinin alt yapısını oluşturmaktadır.
Fiziksel Beceriler
Fiziksel beceriler; kol, bacak, gövde ve kas gruplarının doğru ve tutarlı hareketlerini ifade etmektedir. Bir hareketin gerçekleşmesi sinir sisteminin, kasların ve beynin iletişim hâlinde olup birlikte çalışmalarını gerektirir. Bir başka ifadeyle bir fiziksel beceri; zihinsel, sosyal, duygusal ve eğilim boyutlarını da içeren bütüncül bir akış içerisinde gerçekleşir. Bu doğrultuda fiziksel beceriler, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde bağlantısal ve bütüncül bir anlayışla tanımlanmış; kavramsal beceriler, sosyal-duygusal öğrenme becerileri, değerler ve eğilimlerle etkileşim içinde ele alınmıştır.
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Bütüncül gelişimin gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması sürecinde fiziksel becerilerin gelişimi, programlarda önemli bir yer tutar. Fiziksel becerilerin geliştirilmesi; toplumun her bir ferdinin, fiziksel aktivitelerini kendi imkân ve yeteneklerine uygun olarak hayat boyu sürdürebilmeye duyduğu istek, güven, fiziksel yeterlik, bilgi ve anlayışı kapsar.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde yer alan tüm ögeler, bütünün mekanik parçaları olmaktan öte birbiriyle ilişkili bir sistemi oluşturur. Fiziksel beceriler, esasen hem zihinsel hem kol, bacak, gövde ve kas gruplarının doğru ve tutarlı hareketlerini gerektiren görevlerdir. Örneğin, Matematiksel Araç ve Teknoloji İle Çalışma Becerisi, Harita Becerisi, Deney Yapma Becerisi, Konuşma Becerisi, Yazma Becerisi gibi beceriler bir öğrenme hedefine temel oluşturduğunda eklem-kas gruplarının doğru ve tutarlı hareketlerini kullamayı gerektirdiği gibi zihinsel becerileri de kullanmayı gerektirmektedir. Bu bağlamda, Maarif Modeli'nde fiziksel beceriler diğer beceri setlerinden bağımsız olarak ele alınmamaktadır. Buna bağlı olarak program uygulayıcıları, öğretme-öğrenme yaşantılarının ve farklılaştırma sürecinin düzenlenmesinde programın diğer bileşenlerinde olduğu gibi fiziksel becerilerin de programın yapısına nüfuz etmesini sağlar.
Eğilimler
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Eğilim; kişinin sahip olduğu becerileri gerekli durumlarda niyet, duyarlılık, isteklilik ve değerlendirme ögeleri doğrultusunda nasıl kullandığı ile ilgili zihinsel örüntüleri ifade etmektedir. Bu özellikleri ile eğilimler; kişinin sahip olduğu bilgi, beceri, motivasyon, strateji, hedef, öğrenme yaklaşımları gibi pek çok öğretimsel unsuru içinde barındırmaktadır. İnsanların sahip olduğu eğilimler, becerilerin eyleme dönüştürülme biçimini doğrudan etkiler ve kişinin bir görevi başarıyla tamamlamasına katkı sağlar. Bu nedenle öğrencilerin becerilerini geliştirebilmeleri ve eyleme geçirebilmeleri için eğilimler, öğretim programlarında temel bir bileşen olarak yer almaktadır. Bu kapsamda eğilimler; öğrencilerin kavramsal becerileri, sosyal-duygusal öğrenme becerilerini, okuryazarlık becerilerini, alana özgü becerileri etkili ve verimli bir biçimde kullanmalarını sağlamaktadır. Eğilimler, bu becerileri hem birbirinden bağımsız hem de bütüncül şekilde desteklemektedir.
Öğrenmenin niteliği açısından eğilimler, becerileri sergileyebilmek için tetikleyici bir rol üstlenmektedir. Becerilerin eyleme dönüştürülmesinde ihtiyaç duyulan yatkınlık olarak da ifade edilebilen eğilimler, öğrenilebilen ve geliştirilebilen zihinsel örüntüleridir. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde eğilimler; benlik eğilimleri, sosyal eğilimler ve entelektüel eğilimler olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Bu sınıflandırmada
işlevsellik ve yönetebilme kolaylığı ilkeleri göz önünde bulundurulmuştur. Başka bir ifadeyle öğretim programlarındaki becerileri doğrudan ilgilendiren eğilimler belirlenerek bu eğilimlerin sınırlandırılması ve sınıflandırılması olanaklı hâle getirilmiştir. Bu sınıflama ile eğilimler, Türkiye Yüzyılılı Maarif Modeli ile oluşturulan yapının okul öncesinden ortaöğretime kadar işlevsel hâle gelmesinde yapı harcı rolü üstlenir.
Bu kapsamda eğilimler; öğrencilerin kavramsal becerileri, sosyal-duygusal öğrenme becerileri, okuryazarlık becerilerini ve alana özgü becerileri etkili ve verimli bir biçimde işe koşmalarını sağlar. Ayrıca bu sınıflandırma sayesinde eğilimlerin daha anlaşılabilir ve uygulanabilir hâle getirilmesi, kültürel ve bireysel farklılıkların dikkate alınmasını sağlamıştır. Bununla birlikte eğilimler, öğretim programlarında bağımsız birer öğrenme çıktısı olmak yerine doğası gereği becerilerin öğrenme-öğretme yaşantılarında somut eylemlere dönüştürülmesinde görev almaktadır. Bu nedenle öğretim programlarının uygulanması sürecinde eğilimlerin ortaya çıkmasını ve desteklenmesini sağlayacak öğrenme ortamlarının oluşturulması ve eğilimlerin somut olarak gözlenmesine fırsat sunan öğrenme deneyimlerine yer verilmesi önemli görülmektedir.
Daralt
Alan Becerileri
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Becerilerin süreç boyunca kullanılması bağlama dayalı bilgi kümelerini gerektirmektedir. Beceri gelişimini modellemede ve anlamlandırmada becerilerin soyutlanması ve bilgi ile birlikte yorumlanması önem taşımaktadır. Alan becerileri; kavramsal becerileri ve/veya alana özgü bütünleşik becerileri kapsayacak şekilde yapılandırılmıştır. Bu yönüyle alan becerileri, kavramsal becerileri ve/veya alana özgü bütünleşik becerileri kapsayan ve bu becerilerin süreç bileşenlerini de içeren yapılardır.
Sosyal Bilimler Alan Becerileri (SBAB)
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yer alan kavramsal, sosyal ve duygusal becerilerle eğilimlerin mümkün olduğunca ilişkilendirilebilmesi, alanın kendine özgü yapısını ve sosyal bilimlerin metodolojisini yansıtabilmesi ve işe koşulabilmesi önemsenmiştir. Sosyal bilimler alan becerileri kapsamında yerli ve yabancı literatür, alanın kendine özgü yapısı ve çağın gereklilikleri göz önünde bulundurularak yirmi birinci yüzyıl becerileri ile de güçlü ilişkileri olan on altı alan becerisi belirlenmiştir.
Sosyal Bilimler Alan Becerileri (SBAB)
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yer alan kavramsal, sosyal ve duygusal becerilerle eğilimlerin mümkün olduğunca ilişkilendirilebilmesi, alanın kendine özgü yapısını ve sosyal bilimlerin metodolojisini yansıtabilmesi ve işe koşulabilmesi önemsenmiştir. Sosyal bilimler alan becerileri kapsamında yerli ve yabancı literatür, alanın kendine özgü yapısı ve çağın gereklilikleri göz önünde bulundurularak yirmi birinci yüzyıl becerileri ile de güçlü ilişkileri olan on altı alan becerisi belirlenmiştir. Bunlar; “Zamanı Algılama ve Kronolojik Düşünme Becerisi, Kanıta Dayalı Sorgulama ve Araştırma Becerisi, Tarihsel Empati Becerisi, Değişim ve Sürekliliği Algılama Becerisi, Sosyal Katılım Becerisi, Girişimcilik Becerisi, Mekânsal Düşünme Becerisi, Coğrafi Sorgulama Becerisi, Coğrafi Gözlem ve Saha Çalışması Becerisi, Harita Becerisi, Tablo, Grafik, Şekil ve/veya Diyagram Becerisi, Mantıksal Muhakeme Becerisi, Felsefi Sorgulama Becerisi, Felsefi Muhakeme Becerisi, Felsefi Düşünce Ortaya Koyma Becerisi, Eleştirel Sosyolojik Düşünme Becerisi, Tarihsel Sorun Analizi ve Karar Verme Becerisi”dir.Alan becerilerinin kazanılabilmesi noktasında belirli süreçlerin iç içe geçtiği karmaşık bir yapının söz konusu olduğu, bir beceriyi kazanabilmek/uygulayabilmek için birçok alt becerinin yerine getirilmesi zorunluluğu ve birbirini etkileyen/şekillendiren bütünlüklü bir yapı ortaya çıkmaktadır. Bu yönüyle her becerinin kendi iç dinamiğini detaylandırmak ve hangi çok boyutlu süreçlerden geçilerek o becerinin kazanılabileceğini ortaya koymak hedeflenmiştir. Her beceri, kendi içerisinde birbirini etkileyen/şekillendiren ve ardışık olmayan süreçlerin modellenmesiyle açıklanmıştır. Beceriyi kazanma süreçlerinin detaylı bir şekilde ortaya konulması, sonraki dönemlerde becerinin kazanılıp kazanılmadığını ölçme ve değerlendirme açısından kolaylık sağlayacak, ölçme ve değerlendirme araçları geliştirme boyutunda yol gösterici olacaktır.
Her becerinin kendi içerisinde barındırdığı çok boyutlu ve iç içe geçmiş süreçler yapısı ortaya konulurken Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yer alan, temel düzeyde eylemlerin bir araya gelmesinden oluşan ve süreç modellemesi içeren bütünleşik becerilerden sıklıkla yararlanılmıştır. Yine sosyal bilimler alanının gereklilikleri ve kendine özgü yapısı göz önünde bulundurularak alana özgü bütünleşik beceriler de belirlenerek özgün bir süreç modellemesi ortaya konulmuştur. Her bütünleşik becerinin ya da alana özgü bütünleşik becerinin geliştirilebilmesi için gereken açık ve gözlemlenebilir eylemleri içeren “süreç bileşenleri” de bütünleşik becerilerin alt boyutlarında belirlenmiştir.
Sosyal Bilimler Alan Becerileri (SBAB)
- Zamanı Algılama ve Kronolojik Düşünme Becerisi (SBAB1)
En temelde tarihsel olay, dönem ve aktörleri zamanın içine yerleştirmeye ve zaman içinde ardışık bir şekilde sıralamaya katkı sağlayan; farklı olay ve dönemlerin birbirleriyle ilişkisini tanımayı kolaylaştıran, bir olayın kısa ve uzun süreli sonuçlarını karşılaştırmayı sağlayan bir beceridir. Zamanı anlama ve kronolojik düşünme becerisi; "karşılaştırma", "dönüştürme", "sıralama" ve "değerlendirme" bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.- KB2.7. Karşılaştırma
Süreç bileşenleri KB2.7.SB1. Birden fazla kavram veya duruma ilişkin özellikleri belirlemek KB2.7.SB2 ve KB2.7.SB3. Benzerlikleri ve farklılıkları belirlemek
- KB2.7. Karşılaştırma
SBAB1.1.Dönüştürme
Süreç bileşenleri |
SBAB1.1.SB1. Zaman kavramlarını hesaplayarak dönüştürmek |
SBAB1.2. Sıralama
Süreç bileşenleri |
SBAB1.2.SB1. Olay/dönem/ kavramları kronolojik olarak sıralamak |
KB2.17. Değerlendirme
Süreç bileşenleri |
KB2.17.SB3. Olay/dönem ve kavramları ölçütlerle karşılaştırmak |
KB2.17.SB4. Karşılaştırmaya ilişkin yargıda bulunmak |
Kanıta Dayalı Sorgulama ve Araştırma Becerisi (SBAB2)
Tarihçilerin araştırma, sorgulama, analiz ve yorumlama süreçlerinin öğrenciye tanıtılmasını ve öğrencide bu süreçlere ilişkin deneyim ve becerilerin oluşturulmasını ve bu süreçlerde tarihsel kaynakların kullanımıyla ilişkiyi ifade eder. Kanıta dayalı sorgulama ve araştırma becerisi “meraka dayalı soru sorma", "kaynaklardan bilgi toplama", "kaynağı inceleme", "kaynağı sorgulama", "kaynağı yorumlama", "kanıta dayalı ürün oluşturma ve paylaşma” bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- SBAB2.1. Meraka Dayalı Soru Sorma
Süreç bileşenleri SBAB2.1.SB1. Merak ettiği konuyu/problemi belirlemek SBAB2.1.SB2. Merak ettiği konu hakkında sorular sormak (5N1K)
SBAB2.2. Kaynaklardan Bilgi Toplama
Süreç bileşenleri |
SBAB2.2.SB1. Araştıracağı/ kullanacağı kaynakları belirlemek |
SBAB2.2.SB2. Belirlediği kaynaklardan ilgili bilgileri bulmak |
SBAB2.2.SB3. Araştıracağı/kullanacağı kaynakların uygunluğunu açıklamak |
SBAB2.2.SB4. Kaynaklardan ulaşılan bilgileri kaydetmek |
SBAB2.3. Kaynağı İnceleme
Süreç bileşenleri |
SBAB2.3.SB1. Kaynağın temel unsurlarını belirlemek |
SBAB2.3.SB2. Kaynağı sorgularken temel kavramları tanımlamak |
SBAB2.5. Kaynağı Yorumlama
Süreç bileşenleri |
SBAB2.5.SB1. Kaynağın içeriğini incelemek |
SBAB2.5.SB2. Kaynağı bağlamdan kopmadan dönüştürmek |
SBAB2.5.SB3. Olay/konu/durumu, anlamı değiştirmeyecek şekilde kendi ifadeleriyle yeniden yorumlamak |
SBAB2.6. Kanıta Dayalı Ürün Oluşturma ve Paylaşma
Süreç bileşenleri |
SBAB2.6.SB1. Kanıtlara dayanarak çıkarım yapmak |
SBAB2.6.SB2. Kanıtlardan elde ettiği çıkarım üzerine kişisel görüşünü yansıtan bir ürün oluşturmak |
SBAB2.6.SB3. Oluşturulan ürünleri paylaşmak |
Tarihsel Empati Becerisi (SBAB3)
Tarihteki kişileri/olayları ya da tarihsel kişiliklerin faaliyetlerini/davranışlarını kendi zamanının eşsiz şartları içinde değerlendirmeyi ifade eder. Tarihsel empati becerisi "yorumlama", "tarihsel ağlamsallaştırma" ve "yapılandırma" bütünleşik becerilerden oluşmaktadır.
- KB2.14. Yorumlama
Süreç bileşenleri KB2.14.SB1. Mevcut olay/ konu/durumu incelemek KB2.14.SB3. Kendi ifadeleriyle olay/konu/durumu nesnel, doğru anlamı değiştirmeyecek bir şekilde yeniden ifade etmek
SBAB3.1. Tarihsel Bağlamsallaştırma
Süreç bileşenleri |
SBAB3.1.SB1. Tarihsel aktör/ olay/durumu, kanıtlara dayalı analiz etmek |
SBAB3.1.SB2. Dönemin/zamanın/ mekânın koşullarını fark etmek |
SBAB3.1.SB3. Tarihsel aktör/olay/ durumu, günümüz koşullarıyla karşılaştırmak |
SBAB3.1.SB4. Tarihsel aktör/olay/ durumu ait olduğu dönemin koşulları içerisinde açıklamak |
KB2.13. Yapılandırma
Süreç bileşenleri |
KB2.13.SB1. Mevcut olay/konu/durumu inceleyerek çıkarım yapmak |
KB2.13.SB2. Mevcut olay/konu/ durumla ilgili kendi öz bilgisi ile elde ettiği çıkarım üzerine öznel ifadelerde bulunmak |
Değişim ve Sürekliliği Algılama Becerisi (SBAB4)
Tarihin herhangi bir döneminde bazı şeylerin devam ettiğini ve bazılarının ise nasıl değiştiğini açıklayabilme, zaman içindeki değişimi ilerleme-gelişme veya gerileme-bozulma şeklinde değerlendirebilmeyi ifade eder. Değişim ve sürekliliği algılama becerisi "karşılaştırma", "sıralama", "değişim ve sürekliliği neden ve sonuçlarıyla yorumlama", "sentezleme" ve "değişim ve sürekliliğin geleceğine yönelik kanıta, gözleme ve/veya deneyime dayalı öngörüde bulunma" bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- KB2.7. Karşılaştırma
Süreç bileşenleri KB2.7.SB1. Birden fazla kavram veya duruma ilişkin özellikleri belirlemek KB2.7.SB2. Belirlenen özelliklere ilişkin benzerlikleri listelemek KB2.7.SB3. Belirlenen özelliklere ilişkin farklılıkları listelemek - SBAB4.1. Sıralama
Süreç bileşenleri SBAB4.1.SB1. Olay/dönem/ kavramları kronolojik olarak sıralamak - SBAB4.2. Değişim ve Sürekliliği Neden ve Sonuçlarıyla Yorumlama
Süreç bileşenleri SBAB4.2.SB1. Değişim ve sürekliliğe neden olan unsurları incelemek SBAB4.2.SB2. Değişim ve sürekliliğin etkilediği unsurları incelemek SBAB4.2.SB3. Değişim ve sürekliliğin etkilerinin niteliğini sorgulamak SBAB4.2.SB4. Değişim ve sürekliliğin nedenlerini ve sonuçlarını bağlamından kopmadan yeniden ifade etmek - KB2.20.Sentezleme
Süreç bileşenleri KB2.20.SB2. Parçalar arası ilişki kurmak KB2.20.SB3. Parçaları birleştirerek özgün bir bütün oluşturmak - SBAB4.3. Değişim ve Sürekliliğin Geleceğine Yönelik Kanıta, Gözleme ve/veya Deneyime Dayalı Öngörüde Bulunma
SBAB2.4. Kaynağı Sorgulama
Süreç bileşenleri |
SBAB2.4.SB1. Kaynağın/ kanıtın sınırlılıkları hakkında sorular sormak |
SBAB2.4.SB2. Kaynaktaki bilgilerin sınırlılıklarını fark ederek çıkarım yapmak |
Süreç bileşenleri |
SBAB4.3.SB1. Mevcut olay/ konu/durumla kanıt, gözlem ve/veya deneyimi ilişkilendirmek |
SBAB4.3.SB2. Mevcut olay/ konu/durumu kanıt/gözlem ve/veya deneyimle ilişkilendirerek geleceğe yönelik çıkarım yapmak |
- SBAB5.1. Sosyal Temas Oluşturma
Süreç bileşenleri SBAB5.1.SB1. Grup iletişimini başlatmak SBAB5.1.SB2. Grup etkileşimine katılmak SBAB5.1.SB3. Grup iletişimine katkıda bulunmak SBAB5.1.SB4. Grup iletişimini değerlendirmek - SBAB5.2. Grup Dinamiğini Sağlama
Süreç bileşenleri SBAB5.2.SB1. Görev paylaşımı yapmak SBAB5.2.SB2. Gruba/Ekibe katkı sağlamak SBAB5.2.SB3. Yardımlaşmak - SBAB5.3. Fikir Üretme
Süreç bileşenleri SBAB5.3.SB1. Konu/sorun/durumu fark etmek SBAB5.3.SB2. Konu/sorun/duruma dair benzer deneyimleri incelemek SBAB5.3.SB3. Konu/sorun/duruma ilişkin fikir/çözüm üretmek - SBAB5.4. Müzakere Etme
Süreç bileşenleri SBAB5.4.SB1. Ayrışmayı fark etmek SBAB5.4.SB2. Görüşleri karşılaştırmak SBAB5.4.SB3. Çözüm aramak SBAB5.4.SB4. Görüşünü düzenlemek SBAB5.4.SB5. Yansıtmak - SBAB5.5. Fikri Eyleme Dönüştürme
Süreç bileşenleri SBAB5.5.SB1. Plan yapmak SBAB5.5.SB2. Planı uygulamak SBAB5.5.SB3. Planı değerlendirmek
Girişimcilik Becerisi (SBAB6)
İnsanlarla ilişkilerde uyum gösterebilme ve onlarla empati yapabilme, risk alarak toplumda ihtiyaç duyulan herhangi bir alanda bir ürüne olan ihtiyacı sezme, ürünle ilgili planlama yapma, ürün üretme ve pazarlama süreçlerini kapsayan temel bir beceri alanını ifade eder. Girişimcilik becerisi; "sorgulama", "gözleme dayalı tahmin etme", "riskleri değerlendirerek karar verme", "kaynakları yönetme" ve "fikri sonuçlandırma" bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- KB2.8. Sorgulama
Süreç bileşenleri KB2.8.SB1. Merak ettiği konuyu tanımlamak KB2.8.SB2. İlgili konu hakkında sorularsormak (5N1K) KB2.8.SB3. İlgili konu hakkında bilgi toplamak KB2.8.SB4. ve KB2.8.SB5. Toplanan bilgilerin doğruluğunu değerlendirerek çıkarım yapmak - KB2.11. Gözleme Dayalı Tahmin Etme
Süreç bileşenleri KB2.11.SB1. Mevcut olay/konu/sorun/duruma ilişkin ön gözlem ve/veya deneyimi ilişkilendirmek KB2.11.SB2. Mevcut olay/konu/sorun/duruma ilişkin çıkarım yapmak KB2.11.SB3. Mevcut olay/konu/sorun/duruma ilişkin yargıda bulunmak - SBAB6.1. Riskleri Değerlendirerek Karar Verme
Süreç bileşenleri SBAB6.1.SB1. Olası problemleri/belirsizlikleri/ fırsatları belirlemek SBAB6.1.SB2. Olası problemleri/belirsizlikleri/ fırsatları analiz etmek SBAB6.1.SB3. Riskleri derecelendirmek ve alınacak tedbirlere ilişkin öneride bulunmak SBAB6.1.SB4. Gerekçeli yargıda bulunmak SBAB6.1.SB5. Olası problemleri/belirsizlikleri/fırsatları gözden geçirmek - SBAB6.2. Kaynakları Yönetme
Süreç bileşenleri SBAB6.2.SB1. Kaynakları belirlemek SBAB6.2.SB2. Kaynakları temin etmek ve etkin kullanmak - SBAB6.3. Fikri Sonuçlandırma
Süreç bileşenleri SBAB6.3.SB1. Ürün oluşturmak SBAB6.3.SB2. Ürünü tanıtmak SBAB6.3.SB3. Fikrin sonuçlarını değerlendirmek
Mekânsal Düşünme Becerisi (SBAB7)
Mekân kavramlarını bilme, temsil araçlarını kullanma ve akıl yürütme süreçlerini uygulama şeklinde üç unsurun yapıcı bir bileşimini ifade eder. Bu beceri; insanların dünyayı modellemek (gerçek ve teorik), problemleri yapılandırmak, yapılandırdıkları problemlere cevap ve çözümler bulmak için mekânı kullanmalarını sağlar. Mekânsal düşünme becerisi; "konum algılama", "mekânın coğrafi koşullarını tanımlama", "mekânsal bağlantıları çözümleme", "mekânları karşılaştırma", "mekânsal etkiyi sorgulama", "mekânsal bölge belirleme/çizme", "mekânsal hiyerarşiyi çözümleme", "mekânsal geçiş ile ilgili çıkarımda bulunma", "mekânsal analoji yapma", "mekânsal deseni algılama" ve "mekânda desenlenen farklı coğrafi olay, olgu, konu veya mekânları çözümleme" bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- SBAB7.1. Konum Algılama
Süreç bileşenleri SBAB7.1.SB1. Olay, konu, durum veya mekânların konumunu belirlemek SBAB7.1.SB2. Coğrafi olay, olgu, konu ve mekânların konumsal görselleştirmesini yapmak SBAB7.1.SB3. Mekânın konumsal özelliklerini özetlemek - SBAB7.2. Mekânın Coğrafi Koşullarını Tanımlama
Süreç bileşenleri SBAB7.2.SB1. Mekânın coğrafi koşullarını ayırt etmek SBAB7.2.SB2. Mekânın coğrafi koşulları ile ilgili bilgi toplamak SBAB7.2.SB3. Mekânın coğrafi koşullarını sınıflandırmak SBAB7.2.SB4. Mekânın coğrafi koşullarını görselleştirmek - SBAB7.3. Mekânsal Bağlantıları Çözümleme
Süreç bileşenleri SBAB7.3.SB1. Mekânın diğer mekânlarla sahip olduğu bağlantıları (doğal ve beşerî) belirler. SBAB7.3.SB2. Mekânın diğer mekânlarla sahip olduğu bağlantı (doğal ve beşerî) ilişkilerini belirler. - SBAB7.4. Mekânları Karşılaştırma
Süreç bileşenleri SBAB7.4.SB1. Mekânların koşullarını tanımlamak SBAB7.4.SB2. Mekânların benzer koşullarını listelemek SBAB7.4.SB3. Mekânların farklı koşullarını listelemek - SBAB7.5. Mekânsal Etkiyi Sorgulama
Süreç bileşenleri SBAB7.5.SB1. Mekânın aynı çevrede bulunan diğer mekânlar üzerindeki etkisini sorgulamak SBAB7.5.SB2. Mekânın diğer mekânlar üzerindeki etkisi ile ilgili bilgi toplamak SBAB7.5.SB3. Mekânın diğer mekânlar üzerindeki etkisi ile ilgili elde ettiği bilgileri düzenlemek SBAB7.5.SB4. Mekânın diğer mekânlar üzerindeki etkisini çözümlemek SBAB7.3.SB5. Mekânın diğer mekânlar üzerindeki etkisi ile ilgili çıkarımda bulunmak - SBAB7.6. Mekânsal Bölge Belirleme/Çizme
Süreç bileşenleri SBAB7.6.SB1. Benzer özellikler gösteren mekânların dağılışını belirlemek SBAB7.6.SB2. Benzer özellikler gösteren mekânların sınırlarını çizmek - SBAB7.7. Mekânsal Hiyerarşiyi Çözümleme
Süreç bileşenleri SBAB7.7.SB1. Bir mekânda yer alan olay, olgu, durum veya mekânların hiyerarşik özelliklerini belirlemek SBAB7.7.SB2. Hiyerarşik yapı unsurlarının birbirleriyle olan ilişkilerini belirlemek - SBAB7.8. Mekânsal Geçiş İle İlgili Çıkarımda Bulunma
Süreç bileşenleri SBAB7.8.SB1. Koşulları bilinen mekânlar arasındaki geçişin nasıl gerçekleştiğini (kademeli veya aniden) belirlemek SBAB7.8.SB2. Mekânsal geçişte yer alan coğrafi özellikler ile mekânsal geçişe komşu coğrafi özellikleri karşılaştırmak SBAB7.8.SB3. Mekânsal geçişle ile ilgili önermede bulunmak SBAB7.8.SB4. Mekânsal geçişi değerlendirmek - SBAB7.9. Mekânsal Analoji Yapma
Süreç bileşenleri SBAB7.9.SB1. Birden fazla mekânı gözlemlemek SBAB7.9.SB2. Birden fazla mekânın niteliklerini tespit etmek SBAB7.9.SB3. Birden fazla mekânın benzerliklerinden çıkarım yapmak - SBAB7.10. Mekânsal Deseni Algılama
Süreç bileşenleri SBAB7.10.SB.1. Bir mekândaki olay, olgu, konu veya mekânları belirlemek SBAB7.10.SB.2. Bir mekândaki olay, olgu, konu veya mekânları incelemek SBAB7.10.SB.3. Bir mekândaki olay, olgu, konu veya mekânların düzenlenme şekillerini belirlemek - SBAB7.11. Mekânda Desenlenen Farklı Coğrafi Olay, Olgu, Konu veya Mekânları Çözümleme
Süreç bileşenleri SBAB7.11.SB1. Mekândaki farklı olay, olgu, konu veya mekânları belirlemek SBAB7.11.SB2. Mekânda desenlenen farklı olay, olgu, konu veya mekânlar arasındaki ilişkileri belirlemek
Coğrafi Sorgulama Becerisi (SBAB8)
Merak edilen coğrafi olay/olgu ve mekânlar hakkında bilgi sahibi olmak için sorular sorma, doğru kaynaklardan veri toplama, bu verileri coğrafyanın temel ilkeleri çerçevesinde düzenleme, görselleştirme, analiz ederek inceleme ve ilgili verilerden sonuçlar çıkarma şeklinde gerçekleşen beceriyi ifade eder.
- SBAB8.1. Coğrafi Sorular Sorma
Süreç bileşenleri SBAB8.1.SB1. Merak ettiği coğrafi olay/olgu ve mekânları tanımlamak SBAB8.1.SB2. Merak ettiği coğrafi olay/olgu ve mekânlar ile ilgili sorular sormak (5N1K) - SBAB8.2. Coğrafi Bilgi Toplama
Süreç bileşenleri SBAB8.2.SB1. İstenen bilgiye ulaşmak için kullanacağı araçları belirlemek SBAB8.2.SB2. Belirlediği aracı kullanarak olay, olgu, konu ve mekân hakkındaki bilgileri bulmak SBAB8.2.SB3. Olay, olgu, konu ve mekânla ilgili ulaştığı bilgileri doğrulamak SBAB8.2.SB4. Olay, olgu, konu ve mekân hakkında ulaşılan bilgileri kaydetmek - SBAB8.3. Coğrafi Bilgileri Düzenleme
Süreç bileşenleri SBAB8.3.SB1. Coğrafi bilgileri sınıflandırmak SBAB8.3.SB2. Coğrafi bilgileri görselleştirmek SBAB8.3.SB3. Coğrafi bilgileri birleştirmek SBAB8.3.SB4. Elde ettiği bilgilerin coğrafi sorgulama açısından yeterliliğini değerlendirmek - SBAB8.4. Coğrafi Bilgileri Çözümleme
Süreç bileşenleri SBAB8.4.SB1. Parçaları belirlemek SBAB8.4.SB2. Parçalar arasındaki ilişkileri belirlemek - SBAB8.5. Coğrafi Sonuçlara Ulaşma ve Bunları Paylaşma
Süreç bileşenleri SBAB8.5.SB1. Coğrafi bilgilerden örüntüler bulmak SBAB8.5.SB2. Örüntülere dayalı önermelerde bulunmak SBAB8.5.SB3. Önermeleri karşılaştırmak SBAB8.5.SB4. Coğrafi soruları cevaplamak SBAB8.5.SB5. Alternatif çözüm önerileri sunmak SBAB8.5.SB6. Elde ettiği bilgilerden geleceğe yönelik tahminde bulunmak SBAB8.5.SB7. Elde ettiği bilgileri paylaşmak
- SBAB9.2. Coğrafi Gözlem ve Çalışma Sahasında Uygulama
Süreç bileşenleri SBAB9.2.SB1. Gözlem ve çalışma sahasında çalışma planına ve iş akışına uymak SBAB9.2.SB2. Gözlem ve çalışma sahasında coğrafi olay, konu, durum veya mekânları ayırt etmek SBAB9.2.SB3. Gözlem ve çalışma sahasında uygun veri araçları ile bilgi toplamak SBAB9.2.SB4. Gözlem ve çalışma sahasında harita kullanmak SBAB9.2.SB5. Gözlem ve çalışma sahasında çevreye duyarlı olmak
- SBAB9.3. Coğrafi Gözlem ve Çalışma Sahasından Elde Edilen Bilgileri Düzenlenme
Süreç bileşenleri SBAB9.3.SB1. Verileri sınıflandırmak SBAB9.3.SB2. Verileri görselleştirmek SBAB9.3.SB3. Bilgileri birleştirmek
- SBAB9.4. Coğrafi Gözlem ve Çalışma Sahasından Elde Edilen Bilgileri Çözümleme
Süreç bileşenleri SBAB9.4.SB1. Parçaları belirlemek SBAB9.4.SB2. Parçalar arasındaki ilişkileri belirlemek
- SBAB9.5. Coğrafi Gözlem ve Saha Çalışması Verilerine Dayalı Tahminde Bulunma
Süreç bileşenleri SBAB9.5.SB1. Coğrafi gözlem ve çalışma sahası verilerinden çıkarım yapmak SBAB9.5.SB2. Coğrafi gözlem ve saha çalışması verilerine ilişkin yargıda bulunmak
- SBAB9.6. Coğrafi Gözlem ve Çalışma Sahasından Elde Edilen Bilgileri Raporlama
Süreç bileşenleri SBAB9.6.SB1. Gözlem ve çalışma sahasından elde ettiği bilgilerden ürün oluşturmak SBAB9.6.SB2. Çalışma sonuçlarını paylaşmak
Harita Becerisi (SBAB10)
Haritalar, mekânsal bilgiyi görselleştirmek için kullanılan araçlar arasında yer almaktadır. Harita kullanma becerisi sayesinde yaşanılan bölge ve yerküre hakkındaki uzamsal bilgiler daha doğru şekilde yorumlanır. Harita becerisi; “harita okuma”, “haritayı çözümleme”, “haritadan çıkarım yapma” ve “harita oluşturma” bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- SBAB10.1. Harita Okuma
Süreç bileşenleri SBAB10.1.SB1. Haritanın başlığından anlam çıkarmak SBAB10.1.SB2. Haritadaki sembol ve renkleri tespit etmek/ayırt etmek SBAB10.1.SB3. Harita kenar bilgilerini ve harita kenar bilgilerindeki sembolleri anlamlandırmak SBAB10.1.SB4. Konum terimleri, sistemleri ve araçlarını tanımak ve kullanmak SBAB10.1.SB5. Harita unsurlarından yararlanarak haritayı/harita türünü çözmek.
- SBAB10.2. Haritayı Çözümleme
Süreç bileşenleri SBAB10.2.SB1. Haritada yer alan olay, olgu ve/veya mekânlara ilişkin özellikleri belirlemek SBAB10.2.SB2. Haritada yer alan olay, olgu ve/veya mekânlar arasındaki ilişkileri belirlemek
- SBAB10.3. Haritadan Çıkarım Yapma
Süreç bileşenleri SBAB10.3.SB1. Haritada yer alan olay, olgu veya mekânların özellikleri, konumları, dağılımları, ilişkileri, değişimi ve/veya harita türü ile ilgili çıkarım yapmak
- SBAB10.4. Harita Oluşturma
Süreç bileşenleri SBAB10.4.SB1. Oluşturacağı haritanın amacını belirlemek SBAB10.4.SB2. Harita oluşturmak için gerekli olan yöntemi, araç gereci seçmek ve kullanmak SBAB10.4.SB3. Haritaya ekleyeceği verileri toplamak SBAB10.4.SB4. Veriye ve haritası yapılacak alana uygun harita türü, ölçek, coğrafi koordinat sistemi ve projeksiyon türünden kullanacaklarını belirlemek SBAB10.4.SB5. Verileri haritaya işlemek ve haritanın bileşenlerini oluşturmak SBAB10.4.SB6. Haritayı amaca uygun biçimde kullanmak SBAB10.4.SB7. Haritaları geri çağırmak/hatırlamak
Tablo, Grafik, Şekil ve/veya Diyagram Becerisi (SBAB11)
Tablo, grafik, şekil ve/veya diyagram becerisi ile tablo, grafik, şekil ve/veya diyagramın bileşenleri ile tanınması; bu beceriye ait değişkenler arası ilişkiler, eğilimler, modeller, değişimler, sıralamalar ve bağlantıların belirlenmesi, bunlardan sonuç çıkarılması ve bu sonuçların karşılaştırılması; tablo, grafik, şekil ve/veya diyagram hazırlamak için veri toplanması, verilerin sınıflandırılması ve uygun formlar yoluyla görselleştirilmesi beklenir. Tablo, grafik, şekil ve/veya diyagram becerisi; “tablo, grafik, şekil ve/veya diyagram okuma ve yorumlama” ve “tablo, grafik, şekil ve/veya diyagram hazırlama” bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- SBAB11.1. Tablo, Grafik, Şekil ve/veya Diyagram Okuma ve Yorumlama
Süreç bileşenleri SBAB11.1.SB1. Tablo, grafik, şekil ve/veya diyagram temsillerini bileşenleri ile tanımak ve anlamlandırmak SBAB11.1.SB2. Tablo, grafik, şekil ve/veya diyagramı çözümlemek SBAB11.1.SB3. Tablo, grafik, şekil ve/veya diyagramdan sonuç çıkarmak SBAB11.1.SB4. Tablo, grafik, şekil ve/veya diyagramdan elde ettiği sonuçları karşılaştırmak
- SBAB11.2. Tablo, Grafik, Şekil ve/veya Diyagram Hazırlama
Süreç bileşenleri SBAB11.2.SB1. Oluşturacağı tablo, grafik, şekil ve/veya diyagramın amacını belirlemek SBAB11.2.SB2. Tablo, grafik, şekil ve/veya diyagramın türünü ve kullanacağı araç gereci belirlemek SBAB11.2.SB3. Tablo, grafik, şekil ve/veya diyagram hazırlamak için veri toplamak SBAB11.2.SB4. Verileri sınıflandırmak SBAB11.2.SB5. Verileri görselleştirmek SBAB11.2.SB6. Tablo, grafik, şekil ve/veya diyagramları kullanmak
Mantıksal Muhakeme Becerisi (SBAB12)
Hayatı tüm unsurlarıyla farkında olabilme, bu farkındalık ile birlikte bir bakış, tutum, duruş kazanma ve bunu davranışa, eyleme dökebilme olanağını ifade eder. Mantıksal muhakeme becerisi; “yorumlama”, “akıl yürütme biçimlerini uygulama” ve “mantıksal denetleme” bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- KB2.14. Yorumlama
Süreç bileşenleri KB2.14.SB1. Mevcut olay/konu/durumu incelemek KB2.14.SB2. Mevcut olay/konu/durumu bağlamdan kopmadan dönüştürmek KB2.14.SB3. Kendi ifadeleriyle olay/konu/durumu, nesnel ve doğru anlamı değiştirmeyecek bir şekilde yeniden ifade etmek
- SBAB12.1. Akıl Yürütme Biçimlerini Uygulama
Süreç bileşenleri SBAB12.1.SB1. Parçadan bütüne ilişki kurarak sonuca varmak SBAB12.1.SB2. Genelden genele ilişki kurarak akıl yürütmek SBAB12.1.SB3. Genelden özele ilişki kurarak akıl yürütmek SBAB12.1.SB4. Özelden özele ilişki kurarak akıl yürütmek
- KB2.19. Mantıksal Denetleme
Süreç bileşenleri KB2.19.SB1. Önermeleri dönüştürmek KB2.19.SB2. Ölçüt bağlamında kuralları uygulamak KB2.19.SB3. Ölçüt bağlamında yargıda bulunmak
Felsefi Sorgulama Becerisi (SBAB13)
İnsan, evren ve hayata yönelik olarak sistemli, ardışık, bütüncül, refleksif nitelikte soru sorma sürecinin gerçekleşmesini ifade eder. Felsefi sorgulama becerisi; "felsefi merak etme ve şüphe duyma", "felsefi derinlemesine düşünme", "felsefi soru sorma", "eleştirel tavır alma" ve "tartışma" bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- SBAB13.1. Felsefi Merak Etme ve Şüphe Duyma
Süreç bileşenleri SBAB13.1.SB1. Merak etmek SBAB13.1.SB2. Şüphe ile yaklaşmak SBAB13.1.SB3. Peşin hükümden kaçınmak SBAB13.1.SB4. Şüpheyi araç olarak kullanmak
- SBAB13.2. Felsefi Derinlemesine Düşünme
Süreç bileşenleri SBAB13.2.SB1. Düşüncelerin olası olumlu ve olumsuz sonuçlarını incelemek SBAB13.2.SB2. Düşünceleri farklı açılardan analiz etmek SBAB13.2.SB3. Düşüncelerini açık fikirlilikle değerlendirmek SBAB13.2.SB4. Alternatif düşünce sistemlerini, iddia ve çıkarımları analiz etmek SBAB13.2.SB5. Düşüncelerini gerektiğinde değiştirmek
- SBAB13.3. Felsefi Soru Sorma
Süreç bileşenleri SBAB13.3.SB.1. Felsefi bir konu, soru, problem, düşünce üzerine soru yöneltmek SBAB13.3.SB.2. Bütüncül bakmak SBAB13.3.SB.3. Refleksif olmak SBAB13.3.SB.4. Sistemli olarak Sokratik yaklaşmak SBAB13.3.SB.5. Yığılımlı ilerlemek
- SBAB13.4. Eleştirel Tavır Alma
Süreç bileşenleri SBAB13.4.SB1. Bir kavram, konu, soru, problem veya düşünce üzerine eleştiriye açık olmak SBAB13.4.SB2. Bir konu, soru, problem veya düşünceye ilişkin güçlü ve zayıf yönleri tespit etmek SBAB13.4.SB3. İrdelemek SBAB13.4.SB4. Değerlendirmek
- KB2.18. Tartışma
Süreç bileşenleri KB2.18.SB1. Mantıksal temellendirme yapmak KB2.18.SB2. Mantıksal çelişkileri, tutarsızlıkları ve/veya geçersizlikleri tespit etmek KB2.18.SB3. Çürütmek veya kabul etmek
Felsefi Muhakeme Becerisi (SBAB14)
Geçmişten günümüze aklı düşünmeye sevk eden sorular ve bu sorular karşısında felsefi değer kazanmış cevaplarla karşılaşma, düşünme ve sorgulama becerilerini kullanabilme fırsatını ifade eder. Felsefi muhakeme becerisi; "felsefi problemleri anlama", "felsefi düşünce ve argümanları değerlendirme", "yorumlama" ve "felsefi metin inceleme" bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- SBAB14.1. Felsefi Problemleri Anlama
Süreç bileşenleri SBAB14.1.SB1. Soru ve problemlerin ortaya çıkış sebeplerini açıklamak SBAB14.1.SB2. Soru ve problemleri yaşam ile ilişkilendirerek değerlendirmek
- SBAB14.2. Felsefi Düşünce ve Argümanları Değerlendirme
Süreç bileşenleriSBAB14.2.SB1. Felsefi düşünce ve argümanları ifade etmek SBAB14.2.SB2. İlişki kurmak SBAB14.2.SB3. Felsefi düşünce ve argümanları sorgulamak SBAB14.2.SB4. Tutarlılık ve geçerliliği incelemek SBAB14.2.SB5. Felsefi düşünce ve argümanları karşılaştırmak
- KB2.14. Yorumlama
Süreç bileşenleri KB2.14.SB1. Mevcut olay/konu/durumu incelemek KB2.14.SB2. Mevcut olay/konu/durumu bağlamdan kopmadan dönüştürmek KB2.14.SB3. Kendi ifadeleriyle olay/konu/durumu, nesnel ve doğru anlamı değiştirmeyecek bir şekilde yeniden ifade etmek
- SBAB14.3. Felsefi Metin İnceleme
Süreç bileşenleri SBAB14.3.SB1. Bir metindeki kavram, soru ve problemleri tespit etmek SBAB14.3.SB2. Bir metinde savunulan düşünce ve argümanları tespit etmek SBAB14.3.SB3. Metni değerlendirmek
Felsefi Düşünce Ortaya Koyma Becerisi (SBAB15)
Veriye dayalı bilgileri kullanarak mantıksal çıkarımlarda bulunma ve alternatif görüş üretme sürecini ifade eder. Felsefi düşünce ortaya koyma becerisi; "çözümleme", "felsefi metin inceleme" ve "özgün felsefi görüş sunma ve felsefi metin yazma" bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- KB2.4. Çözümleme
Süreç bileşenleri KB2.4.SB1. Nesne, olgu ve olaylara ilişkin parçaları belirlemek KB2.4.SB2. Parçalar arasındaki ilişkileri belirlemek
- SBAB15.1. Felsefi Argümantasyon Oluşturma
Süreç bileşenleri SBAB15.1.SB1. Felsefi iddia ileri sürmek SBAB15.1.SB2. İddiaya dayanak oluşturacak verileri tespit etmek KB2.15. Yansıtmak
- SBAB15.2. Özgün Felsefi Görüş Sunma ve Felsefi Metin Yazma
Süreç bileşenleri SBAB15.2.SB1. Özgün düşünmek SBAB15.2.SB2. Felsefi düşünceyi kurgulamak SBAB15.2.SB3. Felsefi metin yazmak
Eleştirel Sosyolojik Düşünme Becerisi (SBAB16)
Bir sorunu veya argümanı, onu etkileyen sosyal güçlerin ve içinde şekillendiği toplumsal bağlamın bilinciyle ve duyarlığıyla sağduyulu bir şekilde değerlendirme becerisini ifade eder. Eleştirel sosyolojik düşünme becerisi; “çözümleme”, “sorgulama”, “sentezleme” ve “eleştirel düşünme” bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- KB2.4. Çözümleme
Süreç bileşenleri KB2.4.SB1. Nesne, olgu ve olaylara ilişkin parçaları belirlemek KB2.4.SB2. Parçalar arasındaki ilişkileri belirlemek
- KB2.8. Sorgulama
Süreç bileşenleri KB2.8.SB1. Merak ettiği konuyu tanımlamak KB2.8.SB2. İlgili konu hakkında sorular sormak (5N1K) KB2.8.SB3. İlgili konu hakkında bilgi toplamak KB2.8.SB4. Toplanan bilgilerin doğruluğunu değerlendirmek KB2.8.SB5. Toplanan bilgilerin doğruluğunu değerlendirerek çıkarım yapmak
- KB2.20. Sentezleme
Süreç bileşenleri |
KB2.20.SB1. Parçaları belirlemek |
KB2.20.SB2. Parçalar arası ilişki kurmak |
KB2.20.SB3. Parçaları birleştirerek özgün bir bütün oluşturmak |
- KB3.3. Eleştirel Düşünme
Süreç bileşenleri KB3.3.SB1. Olay/olgu/problem veya durumu sorgulamak KB3.3.SB2. Sorgulanan olay/olgu/problem veya durum ile ilgili sonuç çıkarmak KB3.3.SB3. Akıl yürütmeyle ulaştığı çıkarımları yansıtmak
Tarihsel Sorun Analizi ve Karar Verme Becerisi (SBAB17)
Geçmişteki bir sorunu tarihsel bağlamında ve olayı yaşayan insanların gözünden değerlendirerek dönemin şartları içinde neler yapılabileceğini analiz etme ve karar verme becerisini ifade eder. Tarihsel sorun analizi ve karar verme becerisi; " tarihsel sorunu belirleme ve çözümleme" ve " tarihsel soruna alternatif çözüm üretme ve değerlendirme" bütünleşik becerilerinden oluşmaktadır.
- SBAB17.1. Tarihsel Sorunu Belirleme ve Çözümleme
Süreç bileşenleri SBAB17.1.SB1. Tarihsel bir sorunu tanımlar. SBAB17.1.SB2. Tarihsel bir soruna ilişkin tarafların çıkar, değer ve bakış açılarını çözümler. SBAB17.1.SB3. Tarihsel bir sorunun çözümü için yapılan uygulamaları ve alınan kararları değerlendirir. SBAB17.1.SB4. Tarihsel bir sorunun çözümü için yapılan uygulamaların ve alınan kararların güncel sorunların meydana gelmesine etkilerini belirler.
- SBAB17.2. Tarihsel Soruna Alternatif Çözüm Üretme ve Değerlendirme
Süreç bileşenleri SBAB17.2.SB1. Tarihsel bir sorunu çözmeye yönelik alternatif öneriler geliştirir. SBAB17.2.SB2. Tarihsel bir sorunu çözmeye yönelik geliştirdikleri alternatif önerilerin olası sonuçlarını geçmişte yaşayan insanların yaptıkları uygulamalar ve aldıkları kararların sonuçlarıyla karşılaştırarak değerlendirir.