Ahmed Paşa (Kara)

Tarih Öğretmeni

Yönetici
Sultan
Katılım
2 yıl 7 ay 18 gün
Konular
6
Mesajlar
4,802
Çözümler
1
Tepkime puanı
349
Puanları
83
Yaş
52
Konum
Türkiye
Web sitesi
tarihbilinci.com
Meslek - Branş
Tarih Öğretmeni
Ahmed Paşa (Kara)

Osmanlı veziriazamı.
Arnavutluk’tan devşirilerek Enderun-ı hümayuna alındı. Burada yetişip Kapıcıbaşı ve Mir-i alem olduktan sonra 1521 yılında Yeniçeriağalığı ile vazifelendirildi. Rumeli Beylerbeyi oldu. 1543’te Macaristan Seferine iştirak etti.

İkinci vezir olarak Doğu Anadolu ve Gürcistan taraflarında fetihlerde bulundu. Kemah’ta İranlıları büyük bir mağlubiyete uğrattı (1549). Sokullu Mehmed Paşanın yerine Macaristan serdarlığına getirildi (1552). Tımaşvar’ı aldı. Eğri Kalesini muhasara etti ise de alamadı. Sulh yapıp Kanuni Sultan Süleyman’la birlikte İran Seferine katıldı (1553). Damad Rüstem Paşanın sadaretten azli üzerine veziriazamlığa tayin edildi (1553). Sefer dönüşünde suçlu görülerek bir divan toplantısı sonrasında arz odası önünde idam edildi (1555).

İyiliksever, cesur bir insan olan Ahmed Paşa, Yavuz Sultan Selim’in kızı Fatma Sultanla evli idi. İstanbul Topkapı’da inşa ettirmeye başladığı çinilerle süslü cami, ölümünden sonra tamamlandı. Kendisi de cami yakınına defnedildi. Ayrıca bir de medresesi vardır.
 
İlgili konular
  • Tarih Öğretmeni
    Ağaoğlu Ahmed
  • Tarih Öğretmeni
    Ahmed Hamdi Paşa
  • Tarih Öğretmeni
    Ahmed ibni Kemal Paşa
  • Tarih Öğretmeni
    Ahmed Mithat Efendi
  • Tarih Öğretmeni
    Ahmed Muhtar Paşa
  • Tarih Öğretmeni
    Ahmed Paşa (Ankebut)
  • En çok görüntülenen
  • Tarih Öğretmeni
    Enver Paşa
  • Tarih Öğretmeni
    Çerkes Ethem
  • Son konular
  • T
    Şems-i Tebrizi
  • Talebe
    Şeyh Şâmil (1797-1871)
  • Üst Alt