ÇİN MEDENİYETİ
Çin, coğrafi bakımdan Asya'nın en doğusunda yer almasına rağmen bu uzaklık orada büyük bir uygarlık kurulmasını engellememiştir.
Çin uygarlığı, Çin'in yerli halkı ile Orta Asya ve Hint'ten göç edenler tarafından oluşturulmuştur. Çin'de kurulan devletlerin tarihleri M. Ö. 2400 yıllarına kadar uzanmakla beraber, ilk yazılı belgeler M.Ö.1500'lü yıllara aittir.
Çin'in batı ve kuzeyinde büyük coğrafi engeller olmadığı için bölge pek çok dış işgale açık olmuştur. Bu nedenle yapımına M.Ö. 221 'de başlanan ve eklemelerle sonuçta 2400 km. uzunluğa erişen Çin Seddi yapılmıştır. Çin Seddi, Hun Türklerinin saldırılarına karşı yapılmıştır. Buna rağmen akınları durduramamışlardır. Türkleri daha çok hile, entrika gibi yollarla yıpratmaya çalışmışlardır.
Çin, İlkçağ'da genelde feodal bir yapıya sahipti. İçlerinde en güçlüsü imparator sayılırdı, imparator olan kişi "güneşin oğlu" adıyla anılır ve böylece ona bir kutsallık verilirdi. Çin, sülalelerle yönetilirdi.
İlk çağlarda birçok önemli buluş Çin'de ortaya çıkmıştır. Pusula, barut, baskı tekniği, ipekten kâğıt yapılması, porselen ilk kez Çin'de ortaya çıkmıştır. M.Ö. 1500'lü yıllarda yakarıdan aşağıya doğru yazılan çivi yazısını kullanmaya başlamışlardır. Doğu dünyasının en eski yazısı olan bu yazı sayesinde Orta Asya hakkında bilinen ilk yazılı bilgilere kavuşulmuştur.
Çin'de başlıca geçim kaynakları tarım ve ticarettir. Ticaret için batıya açılma siyaseti izlenmiş, fakat Türkler nedeniyle bu başarılamamıştır.
Türk - Çin mücadelesi yüzyıllar boyu devam etmiştir. İpek yolu ve Orta Asya hakimiyeti bu mücadelenin temel nedenidir. Çin'in devamlı batıya yönelmesi 751 Talas Savaşı ile durdurulmuştur.Bu tarihten sonra Çin, içine dönük pasif bir politika izlemeye başlamıştır.
Din bakımından Konfüçyüs, Lao-Çe, Tao gibi düşünürler önemli etkiler bırakmıştır. Budizm, Hindistan'da çıkmasına rağmen Çin'de daha çok yayılmıştır.
Askerlik bakımından Türklerden etkilenen Çin Medeniyeti, doğuya göç eden Türklerin yerleşik hayata geçmesine katkıda bulunmuştur.